Avainsanat

, , , , ,

Tumput1Tumput2

Nämä tumppuset valmistuivat jo toista viikkoa sitten, mutta en saanut kuvattua pesun jälkeistä lopputulosta ennen eilistä. Neuloin tumput huopautuvasta villalangasta ja pesin sitten pesukoneessa, itse asiassa kaksikin kertaa. Ensimmäisellä kerralla koneessa oli tumppujen lisäksi pari kerrastoa ja huopuminen jäi epätasaiseksi. Toisella kerralla koneessa oli muistaakseni vain yksi kerraston paita ja sukat. Jälkimmäisen pesukerran jälkeen lapasia sai kyllä jonkin verran venytellä oikeaan mittaansa, mutta nyt ne ovat juuri sopivat ainakin omaan käteeni.

Koska harmaata lankaa oli vain yksi kerä, jouduin kikkailemaan langan riittävyyden kanssa ja rannekkeen lisäksi myös lapasen kärki oli pakko neuloa vaaleanpunaisella. Ehkä kokonaisuus olisi ollut tyylikkäämpi kokoharmaana, mutta minkäs teet kun jämälankojen tuhoaminen houkuttaa… Huopasta ei nykyään enää myöskään valmisteta, joten lisälangan hankkiminen olisi vaatinut kirpparituuria ja hidastanut projektia edelleen. Yllättävän hyvin langat pelasivat yhteen kutistettaessa, vaikka paksuus ei ihan täsmännytkään.

Lanka: Harmaa Novita Huopanen (100 g = 157 m, 100 % huopautuvaa villaa) ja Schachenmayr Wash + Filz-it! fine (50 g = 100 m, 100 % huopautuvaa villaa).
Puikot: nro 7 sukkapuikot
Ohje:
1. Luo 40 s. Jaa silmukat sukkapuikoille.
2. Tumpun varsi: neulo sileää oikeaa neuletta n. 56 kerrosta (käännettävää reunusta varten neuloin ensin 32 krs vaaleanpunaisella ja sitten 24 krs harmaalla).
3. Tee peukalolle paikka neulomalla I puikon alusta 8 s oikein apulangalle. Siirrä neulotut silmukat takaisin vasemmalle puikolla ja neulo uudelleen harmaalla langalla.
4. Kämmen: neulo peukalon jälkeen sileää neuletta noin 38 krs.
5. Tee kärkikavennukset: neulo I ja III puikon alussa 2 s takareunoistaan oikein yhteen ja II ja IV puikon lopussa 2 o yhteen, kunnes jäljellä on 4 s. Päättele lanka vetämällä se läpi jäljellä olevista silmukoista.
6. Neulo peukalo: poimi apulangalta yhteensä 17 s. Neulo peukaloa varten 20 krs ja päätä silmukat kuten edellä.
7. Huovuta lapaset pesukoneessa pienen pyyhkeen, kerrastopaidan tms. kanssa 40 asteen pesuohjelmalla. Pesun ajaksi lapasen sisään kannattaa tunkea vaikkapa kaupan hedelmäpusseja, etteivät lapasen sisäosat huovu toisiinsa kiinni. Linkousta ei kannata laittaa täysille, itse käytin linkousnopeutta 500 rpm. Lapaset kannattaa venyttää muotoonsa heti pesusta ottamisen jälkeen.

Mainokset