Avainsanat

, , , ,

??????????????????????????????????????????????????????????????
Talvella neuloin ensimmäiset lapaset Eeva Haaviston Sata kansanomaista kuviokudinmallia -kirjasta. Silloin pyrin noudattamaan ohjetta tarkasti niin silmukkaluvun kuin värityksenkin suhteen. Lopputuloksena oli se, että lapasista tuli melko väljät ja ennemmin miehen käteen sopivat. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka ohuella langalla lapasia aikanaan on neulottu, sillä useimmissa kirjan ohjeissa silmukoita on 60 – 80!

Ensimmäisistä lapasista oppineena toisissa annoin itselleni vapauden soveltaa enemmän. Alkuperäinen silmukkaluku 72 vaihtui yksi mallikerta poisjättämällä 48:aan. Peukaloihin en edes yrittänyt kuviota jatkaa. Vironvilla sopi neulomiseen hyvin, sillä se on riittävän ”karvaista” siihen, että kirjoneuleessa silmukat pysyvät omilla paikoillaan. (Edellisissä lanka tuntui ”liukuvan” miten sattui ja kirjoneulekohdat kiristyivät jossakin kohtaa kummallisesti.) Väritykseen olen tyytyväinen, vaikka lapaset eivät olekaan keskenään samanlaiset.

Lanka: Aade Lõng -vironvilla 8/2 (100 % villaa, 100 g = n. 400 m)
Puikot:
nro 3 sukkapuikot
Ohje: Eeva Haavisto: Sata kansanomaista kuviokudinmallia. Malli nro 92, Jalasjärvi.
Muokkasin ohjetta niin, että sain neulottua lapaset paksummasta langasta.

Jalasjärvi1. Luo pohjavärillä 48 s, jaa silmukat 4 sukkapuikolle (12 s/puikko). Neulo 2 o 2 n joustinneuletta noin 8 cm.
2. Aloita sileä neule, neulo pohjavärillä 2 krs. Aloita kirjoneule mallipiirroksen mukaan (leveyssuunnassa toistuu 2 kertaa). Korkeussuunnassa toista mallipiirrosta kaksoisviivasta kuvion yläreunaan tarvittava määrä kertoja. Älä jätä nurjalle pitkiä langankiertoja, vaan sido ne kiepauttamalla pohjaväri kuviolangan ympäri noin 4 silmukan välein.
3. Kun ole neulonut kirjoneuletta noin 7 cm, tee paikka peukalolle. Vasen lapanen: neulo 2. puikolla 3 s kirjoneuletta. Neulo seuraavat 8 s erivärisellä apulangalla. Siirrä apulangalla neulotut silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne uudelleen jatkaen kirjoneuletta mallin mukaan. Oikea lapanen: neulo 1. puikolla 1 s kirjoneuletta. Neulo seuraavat 8 s erivärisellä apulangalla. Siirrä apulangalla neulotut silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne uudelleen jatkaen kirjoneuletta mallin mukaan.
4. Kun kämmenosa on niin korkea, että pikkusormi peittyy, aloita kärkikavennukset. Huomio, että tässä vaiheessa sivuille asettuvaa kuviota ei enää kannata aloittaa. 1. ja 3. puikko: nosta 1. s neulomatta, neulo 1 s, vedä nostettu neulotun yli. 2. ja 4. puikko: neulo 2 viimeistä silmukkaa o yhteen. Jatka kavennuksia joka kerroksella, kunnes järjellä on 4 s. Katkaise lanka ja pujota se viimeisten silmukoiden läpi.
5. Peukalo: poimi apulangalta ja peukalon sivureunoista yhteensä 20 s, jaa ne 4 sukkapuikolle. Neulo pohjavärillä sileää oikeaa kunnes puolet peukalon kynnestä peittyy. Tee peukalon kärkikavennus kuten kämmenosassa.
6. Viimeistely. Päättele langanpäät ja höyrytä lapaset kevyesti.

PS. Pitkän etsiskelyn jälkeen löysin blogin asetuksista vipstaakin, jota säätämällä kaikki kuvat saa jälleen näkyviin isompana näpäyttämällä kuvaa hiirellä! Blogipohjaan tuli reilu kuukausi sitten muutoksia ja sen jälkeen kuvat ovat näkyneet miten sattuu, enkä aiemmin käsittänyt mistä se johtuu. Eli, jos joku edellisistä päivityksistä jäi epäselväksi, käyhän katsomassa kuvat uudelleen 🙂

Mainokset