Avainsanat

, , , , ,

???????????????????????????????Joulun välipäivinä mietin, mitä hullutuksia tälle vuodelle voisi suunnitella. Käsitöiden saralla päädyin pohdinnan jälkeen (kirjoneule)lapasiin. Alkuperäinen tavoitteeni oli neuloa lapaspari kuukaudessa, mutta voi olla että tuosta päämäärästä joutuu joustamaan. Nämä tammikuun lapasetkaan kun eivät ihan ajallaan valmistuneet… Määrää tärkeämpi tavoite olisi oppia neulomaan lapaset hyvin. ???????????????????????????????Sukat saan syntymään vaikka unissani, mutta lapaset ovat haasteellisemman tuntuiset enkä ole niitä niin paljon neulonutkaan. Suurimmat ongelmat lienevät kirjoneuleen tasaiseksi saaminen ja peukalohangan neulominen niin, ettei siihen jäisi reikää.

Hyllystä löytyy parikin kirjoneulelapasia käsittelevää teosta; Eeva Haaviston Sata kansanomaista kuviokudinmallia sekä eestiläisen Aino Praaklin Kirikindad. Haaviston kirjassa on pelkkiä kuvia ilman sen yksityiskohtaisempia ohjeita, Praaklin vihkosessa on kuvan lisäksi kirjallisia ohjeita, sekä eestiksi että englanniksi.

Lanka: Valkoinen Merino Gold (60 % merinovillaa, 40 % akryylia, 100 g =  400 m) ja samanpaksuinen musta jämälanka, muistaakseni 100 % merinovillaa
Puikot: nro 3 sukkapuikot
Ohje: Eeva Haavisto: Sata kansanomaista kuviokudinmallia. Malli nro 8, Jalasjärvi. Tein lapasen peukaloon asti ohjeen mukaan, mutta mielestäni varresta tuli näin vähän turhan lyhyt, ainakin itse pidän reilusti ranteen peittävistä malleista. Jos varsi jäikin lyhyeksi, kämmenosasta olisi mallin mukaan tehtynä tullut noin 3 cm pidempi.

Näitä lapasia tehdessä opin jo muutaman asian, jotka kirjaan muistiin (lähinnä itseäni varten, en tiedä kuinka ”oikeaoppisia” huomioni ovat…)
1. Kannattaisi neuloa molempia lapasia yhtä aikaa, nyt ensin tehty (vasen) on jonkinverran löyhempää, käsiala siis tiukkeni työn edetessä…
2. Ainakin ensimmäiseksi työksi olisi kannattanut valita mallineule, jossa ei olisi noin pitkiä langanjuoksuja. Nyt pisimmät olivat 5 silmukan mittaisia ja kun en välillä sitonut niitä kiinni, neulepinnasta tuli vähän epätasainen.
3. Kärkikavennukset kannattaa tehdä yhdellä värillä niin lopputulos ei ole niin sekavan näköinen.
4. Toisen lapasen mallineule olisi kannattanut neuloa vasemmalta oikealle, niin lapasista olisi tullut myös kärjen osalta symmetriset; nyt vasemmassa on keskellä valkea ”kärki” ja oikeassa ”ympyrä”.
4. Peukalotkin olisi kannattanut sijoittaa niin, että kuvio olisi tullut keskelle peukaloa.
5. Toisen yksilön kohdalla kokeilin pitää langat koko ajan samassa järjestyksessä, jolloin kuvion pitäisi tulla paremmin esille (ehkä sen huomaa oikean käden lapasesta kun oikein yrittää…) Havainnollinen kuva lankojen pitämisestä vasemmalla etusormella löytyy täältä. Järjestyksen muistaminen neulontakertojen välillä oli hankalaa, joten kehitin muistisäännön: aakkosissa ensimmäisenä tuleva alkukirjain M(usta) on vasemmalla ja V(alkoinen) oikealla eli lähempänä sormenpäätä.

Mainokset